Jag är längst upp till vänster

Skärmavbild 2013-03-12 kl. 21.21.26Idag presenterade Hampus Brynolf Twittercensus 2013. Det är ett beundransvärt jobb som Hampus har tagit på sig att kartlägga och visualisera alla som twittrar på svenska (och norska, danska och finska också för den delen). Man ska veta att det är inte lätt då den enda data som Twitter egentligen har om våra konton är användarnamn och e-postadress. Inget mer. Sedan kan vi välja om vi vill att ange en position, webbadress, beskrivning osv, men det något som långt ifrån alla gör.

Jag som ett stort antal andra som tyvärr inte hade möjlighet att vara med i Stockholm på presentation kunde följa det ändå via Bambuser.

För en enkel och kortfattad förklaring av vad Twittercensus är: Hampus har skapat ett sätt att analysera alla twitterkonton en efter en och avgöra om det twittras på svenska eller inte. Läs hur det går till på Twittercensus.se. På det har han sedan skapat möjligheten att skapa kluster med hjälp av relationerna mellan dessa konton. Det skapas en hel del kluster, dels i form av närheten till andra ”bollar”, placering av ”bollar” och val av färg. Jag med mitt konto har hamnat ganska högt upp och väldigt långt ut till vänster i klustret ”IT, PR Sociala Medier-bubblan” och det är väl inte särskilt förvånande, med tanke på att jag var tidigt på Twitter i samband med flytten från Jaiku till Twitter och att jag arbetar i kommunikationsbranschen som bl.a social media coach och internetstrateg. Det visar att jag har en tillhörighet i just det klustret för att de som följer mig och de som jag följer också tillhör det klustret. I alla fall de absolut flesta.

Skärmavbild 2013-03-12 kl. 21.21.59Tack vare Hampus och hans arbete finns det nu rätt mycket data att tillgå som kan hjälpa oss förstå vilka som använder Twitter och hur. Enligt Hampus så är det stora likheter mellan Sverige, Danmark och Finland, så det kan definitivt finnas ett mönster för den nordiska marknaden. Det som jag tyckte var bland det mest intressanta och som jag också misstänkte sedan tidigare är att nyregistrering av konton på Twitter har ökat ganska dramatiskt det senaste året.

2012 var året när Twitter slog igenom brett i Sverige. Under året registrerades 190 000 nya konton, fler än något år tidigare.

Totalt har vi identifierat 475 000 svenskspråkiga konton. Från knappt hälften av kontona, 219 732, har det skickats minst ett tweet de senaste 30 dagarna. De mest aktiva – de som skrivit minst ett tweet om dagen – ökar också och är i dag 80 000.

twittercensus.se

Det är fortfarande en bra bit från Facebook där det just nu finns 4 849 860 aktiva användare i Sverige (Användare som loggat in någon gång under de senaste 30 dagarna) enligt socialbakers.com. Men Twitter är en intressant kanal ur flera användningsområden och att se att det växer är ändå rätt häftigt. Och jag tror att det här är bara början även om Twitter nu i sammanhanget räknas som en av de gamla i gemet och är väl etablerat globalt. Framför allt är det enkelheten som gör att det är en sådan stark kanal, att på bara en minut kan man registrera ett konto och då kunna nå ut till en hel värld (nästan). Det är rätt häftigt.

Just det, tack Hampus för det enorma arbetet som ligger bakom Twittercensus!

Detta är ett inlägg i #Blogg100

En reaktion på ”Jag är längst upp till vänster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s